Tips til deg som skal male - eller gjøre annet vedlikehold på huset

Der er mange typer stillas og bruksområder. Skal du gjøre vedlikehold på huset, som for eksempel male, skifte vindu eller tak, er det viktig å planlegge anskaffelse av stillas ut ifra hvilke behov du har.

 

STRAND STILLAS stillassystem passer til små og store prosjekt med arbeid i høyden, både for private og profesjonelle aktører. Når du har kartlagt behovet for stillas, er der noen punkt du bør vite om og ta hensyn til ved anskaffelse av stillas: 

 

1. Mål

Det er en fordel å ha mest mulig nøyaktige mål på prosjektet ditt før anskaffelse av stillas. Høyde, bredde, om du har skråning, skal jobbe på tak eller har ujevnt terreng vil ha betydning for hvor mye stillas og hvilken løsning som vil fungere best for ditt prosjekt. STRAND STILLAS har pakkeløsninger illustrert på nettsiden, hvor det kan legges til eller trekkes fra deler etter behov. Dersom du har skråning på en side av huset ditt, kan det være behov for vertikalrammer eller lange spindelføtter for å utjevne terrenget. Under påbyggingspakker på nettsiden vår kan man finne forslag til løsninger på dette.

Det å bygge stillas er nesten som å bygge med Lego. I stillaspakkene følger alle basisdelene du trenger til å bygge et stillas, men det finnes også mange tilleggsdeler som gjør stillaset mer fleksibelt. Dersom man har brattere terreng enn det som kan justeres med bunnskruene på spindelføttene så kan man kompensere med utjevningsrammer eller lengre spindelføtter. Om man ønsker å montere stillasgulv i en annen høyde enn standard, for eksempel over dør, så kan man montere denne med en del som heter U-rigel med kobling. Dersom man ønsker bredere plattform kan man bruke konsoller for å legge stillasgulv på innsiden eller utsiden av stillaset. Les mer om dette i Tilbehør til stillas - økt effektivitet og sikkerhet. Vi hjelper deg med å finne rett løsning for deg, så ta gjerne kontakt med oss om du har noen spørsmål eller utfordringer. Noen ganger kan det være lurt å ta bilde av veggen med utfordringene på og skrive på mål, slik at det blir lettere for oss å hjelpe deg å finne en god løsning for deg og ditt prosjekt.

 

2. Vekt

Dersom vekten av stillaset har betydning for prosjektet ditt, så er STRAND STILLAS stillassystem et godt alternativ. STRAND STILLAS er et norskprodusert fasadestillas fremstilt i aluminium med runde profiler og med to alternativer for stillasgulv (plattform), i aluminium eller i kompositt, som tåler både høy belastning og er svært slitesterkt i tillegg til å være lett.

Mange aktører tilbyr stillas fremstilt av stål. Det er greit å vite at dersom man skal velge mellom stål eller aluminiums stillas, så vil tilsvarende komponenter i stål ha omtrent dobbelt vekt i forhold til aluminium.

 

3. Hvor mye stillas trenger du?

STRAND STILLAS stillaspakker inneholder alle deler som trengs for å bygge stillaset i henhold til illustrasjon av stillaspakkene, og som standard følger det alltid med diagonalstag for ekstra avstivning og låseplinter for stormsikring. Les om hvor viktig det er med stormsikring av stillaset. Hvor mye stillas du trenger kommer an på de målene du kom frem til i punkt 1 og hvorvidt der er spesialbehov som skrånende terreng, arbeid på tak eller liknende.

Skal du sammenligne STRAND STILLAS stillassystem med et annet, så må du sjekke innholdslisten og påse at du får alle delene i henhold til det som er påbudt og det som du trenger, som for eksempel diagonalstag, veggfester, øyebolter og sparkebord (fotlister). For å vurdere to alternativer, så må man også sjekke hvilke deler som er fremstilt i aluminium og i stål, og om stillasgulvene er i plywood/kryssfiner, kompositt eller aluminium. Les mer om stillasgulv her.

 

4. Monteringsveiledning og sikkerhet

Som privatperson er det ingen krav til at du må ha stillaskurs for å montere og ta i bruk stillaset, men det er viktig at du følger monteringsveiledningen nøye. Monteringsanvisningen kan du laste ned fra vår nettside. Dersom du er profesjonell aktør så er det krav om at montering og godkjenning av stillaset skal utføres av personer som har godkjent stillaskurs. I yrkessammenheng skal man også ha brukerkurs for å arbeide i stillaset.

 

5. Produktsertifikat

Ved anskaffelse av nytt stillas er det viktig å sjekke om stillaset har produktsertifikat i henhold til krav fra norske myndigheter. Den nye produktgodkjenningsordningen som trådte i kraft i 2016 erstatter den tidligere typegodkjenningen fra Arbeidstilsynet. STRAND STILLAS er det første aluminiums stillaset i Norge som har SINTEF produktsertifikat

STRAND STILLAS er sertifisert i stillasklasse 3, det vil si 200 kg/kvm.

 

6. Plass- og oppbevaring

STRAND STILLAS stillassystem leveres som standard med aluminium- eller komposittgulv, noe som er langt mer holdbart enn stillasgulv i kryssfiner (plywood). Aluminiums stillas har lavere vekt enn stål stillas, og med plattformer av kompositt og aluminium så verken råtner eller ruster stillaset, noe som gjør at det kan oppbevares både ute og inne. Stillaset er av lett materiale som kan deles opp i flere mindre deler, slik at man kan få plass til stillaset i både trange kjellere og lave loft. Les mer om vedlikehold av stillas.

Har du i tillegg en stillashenger, så har du både transportmiddel og oppbevaringssted for stillaset året rundt. 

 

7. Annenhåndsverdi

STRAND STILLAS stillassystem er en god investering for dagens og fremtidens små og store prosjekt. Stillaset har både nødvendig produktgodkjenning og har svært lang holdbarhet, noe som gjør det lettere å gi videre til neste generasjon eller å selge videre ved ferdigstilt prosjekt. 

 

8. Leasing

Har du et firma eller et enkeltmannsforetak, så kan STRAND STILLAS være behjelpelig med å søke finansiering gjennom Nordea Finance. Leasing gir deg som kunde en rekke fordeler, les mer her.